Bij ons wordt heerlijk buiten geslapen
Je zou misschien verwachten dat kinderen vaker buiten slapen in landen waar het warm is. Maar juist in Scandinavische landen is buiten slapen erg populair. Ook in Nederland zie je steeds vaker zogenaamde babyslaaphuisjes in de kinderopvang.
In Finland bijvoorbeeld wordt door het consultatiebureau het advies gegeven om de baby (vanaf twee weken) buiten te laten slapen. Dit doen ouders dan meestal in de kinderwagen. De babyfoon of thermometer wordt bij het kindje in de kinderwagen geplaatst. Pas als de temperatuur onder de -10 graden Celsius daalt wordt het afgeraden om de baby’s buiten te laten slapen. Natuurlijk moeten ze wel gekleed zijn naar de weersomstandigheden.
Uit onderzoek blijkt dat baby’s, die buiten slapen:
• langer slapen
• ‘s nachts ook beter binnen slapen
• met een beter humeur wakker worden
• minder vaak ziek zijn.
Daar komen nog redenen bij zoals de gezonde buitenlucht en vitamine D.
Het buiten slapen van kinderen dient bij te dragen aan een gezonde ontwikkeling van het kind, zowel fysiek als mentaal. Het kind moet het zelf als prettig ervaren en hun ouders moeten ervan overtuigd zijn dat dit goed is voor hun kind.
Kinderen liggen vaak afgezonderd waardoor ze niet worden afgeleid door de activiteiten binnen in de groep. Sterker nog, ze krijgen allerlei geluiden van de natuur mee, zoals fluitende vogels en ritselende bladeren.
De geschiedenis van de slaaphuisjes in Nederland
Een slaaphuisje wordt ook wel een ‘lutje potje’ genoemd, dat is Gronings. Lutje betekent klein en potje betekent baby. In 1941 werd het eerste babyhuisje getimmerd in opdracht van Huisarts Posthumus. Hij vond dat baby’s meer buiten moesten zijn. Dat is goed voor de longen en de weerstand van baby’s. Al snel sliepen veel baby’s buiten en konden de moeders buiten werken terwijl ze een oogje op de baby konden houden.