Skip to main content

Protocol buiten slapen

Uitgangspunt
Je zou misschien verwachten dat kinderen vaker buiten slapen in landen waar het warm is. Maar juist in Scandinavische landen is buiten slapen erg populair. Ook in Nederland zie je steeds vaker zogenaamde babyslaaphuisjes in de kinderopvang.

In Finland bijvoorbeeld wordt door het consultatiebureau het advies gegeven om de baby (vanaf twee weken) buiten te laten slapen. Dit doen ouders dan meestal in de kinderwagen. De babyfoon of thermometer wordt bij het kindje in de kinderwagen geplaatst. Pas als de temperatuur onder de -10 graden Celsius daalt wordt het afgeraden om de baby’s buiten te laten slapen. Natuurlijk moeten ze wel gekleed zijn naar de weersomstandigheden.

Uit onderzoek blijkt dat baby’s, die buiten slapen:
• langer slapen
• ‘s nachts ook beter binnen slapen
• met een beter humeur wakker worden
• minder vaak ziek zijn.

Daar komen nog redenen bij zoals de gezonde buitenlucht en vitamine D.

Doelstelling

Het buiten slapen van kinderen dient bij te dragen aan een gezonde ontwikkeling van het kind, zowel fysiek als mentaal. Het kind moet het zelf als prettig ervaren en hun ouders moeten ervan overtuigd zijn dat dit goed is voor hun kind.

Voordelen buiten slapen bij de kinderopvang

Kinderen liggen vaak afgezonderd waardoor ze niet worden afgeleid door de activiteiten binnen in de groep. Sterker nog, ze krijgen allerlei geluiden van de natuur mee, zoals fluitende vogels en ritselende bladeren.

De geschiedenis van de slaaphuisjes

Een slaaphuisje wordt ook wel een ‘lutje potje’ genoemd, dat is Gronings. Lutje betekent klein en potje betekent baby. In 1941 werd het eerste babyhuisje getimmerd in opdracht van Huisarts Posthumus. Hij vond dat baby’s meer buiten moesten zijn. Dat is goed voor de longen en de weerstand van baby’s. Al snel sliepen veel baby’s buiten en konden de moeders buiten werken terwijl ze een oogje op de baby konden houden.

Buiten slapen bij de Regenboog

Er zijn steeds meer kinderdagverblijven die de mogelijkheid bieden om kinderen buiten te laten slapen. Ook Stichting Kinderdagverblijf De Regenboog maakt reeds op beperkte schaal gebruik van buiten slapen. Voor moeilijke slapers die nog in de kinderwagen kunnen (dat betekent kinderen die zich nog niet kunnen omdraaien) liggen, zetten wij de kinderwagen weleens buiten de toegangsdeur van de groep met zicht in de kinderwagen. Kinderen slapen dan beter en langer blijkt uit ervaring. Omdat wij ook kinderen die zich kunnen omdraaien de mogelijkheid van buiten slapen willen bieden, hebben wij besloten tot de aanschaf van speciaal hiervoor ontworpen veilige buitenbedjes, die voldoen aan de wettelijke normen. De bedjes zijn afkomstig van Mooi! van John van Neer.

Kou is niet erg, daar worden de kinderen op gekleed: een speciale buitenslaapzak (van Puckababy: https://www.puckababy.com/nl/bag-4-seasons) en/of deken naarmate de temperatuur lager is. Bij vorst krijgen de kinderen wanten (zitten vast aan de speciale buitenslaapzak en er zijn losse setjes aanwezig voor grotere kinderen) aan en een muts op. De kinderen slapen bij kou in een speciale buitenslaapzak, niet in een skipakje. Een skipakje is niet bedoelt om in te slapen, het ademt niet en de capuchon is een potentieel gevaar voor stikken.

Voorwaarden

Voor het buiten slapen hanteren wij de volgende regels:

  1. Ouders moeten toestemming geven voor het buiten slapen. Hiervoor hebben wij een speciaal toestemmingsformulier. Nieuwe ouders geven toestemming via het intakeformulier. Het is ook mogelijk toestemming  geven via een vinkje in het ouderportaal Konnect.
  2. Het welbevinden van het kind staat voorop. Als het kind niet goed of helemaal niet slaapt in het buitenbedje, slaapt het binnen.
  3. De buitenbedjes voldoen aan alle veiligheidseisen.
  4. Alle openingen zijn voorzien van gaas, zodat de kinderen geenlast van insecten hebben.
  5. De bedjes staan onder een overkapping zoveel mogelijk uit de zon.
  6. De kinderen mogen buiten slapen tussen -5 graden en +28 graden. Wel wordt er rekening gehouden met de gevoelstemperatuur buiten. Er hangt een thermometer bij de buitenbedjes, zodat de temperatuur altijd zichtbaar is.
  7. De bedjes worden zo geplaatst dat er geen regen in kan komen. Het bedje wordt tevens uit de wind gedraaid. Bij voorkeur ook uit de zon.
  8. De bedjes worden op een vlakke, stabiele ondergrond gezet.
  9. De bedjes staan bij gebruik op de remmen.
  10. Verder gelden voor de buitenbedjes dezelfde veiligheidsafspraken als voor de slaapruimtes.
  11. Voordat het bedje wordt gebruikt, wordt de binnenkant gecontroleerd en eventueel gedroogd/ gereinigd. Het matras en het beddengoed worden tijdens de nacht binnen opgeborgen.
  12. Er hangt een camera in elk bedje, aangesloten op een unit welke wordt beheerd door de pedagogisch medewerkers van de groep.
  13. De poort van de tuin zit altijd op slot.

Richtlijnen

  • Kinderen mogen buiten slapen tussen -5 °C en 28 °C
  • Bij onweer slapen er geen kinderen buiten.
  • Ga altijd op je gevoel af. Dit geldt bij de temperatuur waarbij je een kind buiten laat slapen, als hoe je de kinderen in bed legt. Mogelijk leg je baby’s warmer gekleed in bed dan peuters.
Buiten temperatuur (graden Celcius) -5 tot 0 0 tot 5 5 tot 10 10 tot 15 15 tot 20 20 tot 25 25 tot 28
Bedje voor verwarmen met kruik x x          
Deken x x x x      
Laken             x
Winterslaapzak (2 lagen), eventueel broek, shirt, sokken, handschoenen (zitten vast aan de slaapzak)  en muts x x          
Winterslaapzak (2 lagen), eventueel broek, shirt en sokken     x        
Herfst slaapzak (zachte deel) en romper       x x    
Reguliere (zomer) slaapzak zonder mouwen en met romper           x