Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe regelgeving voor ouders in de kinderopvang. Gjalt Jellesma van de belangenvereniging BOinK, zette op BNR Nieuwsradio de belangrijkste veranderingen op een rij.
Ouders hebben niet langer alleen adviesrecht over de prijs, ze hebben ook adviesrecht over de kwaliteit op de groep.
1. Regels medezeggenschap kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gelijk – Ouders die hun kind naar de peuterspeelzaal brengen, hebben dezelfde rechten als ouders die gebruik maken van kinderopvang.
2. Adviesrecht pedagogische kwaliteit – Het pedagogisch beleid moet voortaan minimaal een keer per jaar met de oudercommissie worden besproken. Dat geldt zowel voor het pedagogisch beleid van het voorgaande jaar als voor het pedagogisch beleid in het komende jaar. Het adviesrecht op het pedagogisch beleid krijgt daardoor een cyclisch karakter. Een houder kan alleen van het advies van de oudercommissie afwijken als hij kan motiveren dat het betreffende advies niet in het belang van de kinderopvang is. Bij een geschil hebben oudercommissies de mogelijkheid om naar de geschillencommissie te stappen voor een bindende uitspraak.
3. Adviesrecht uurtarieven blijft gehandhaafd – Net als in voorgaande jaren behouden ouders het recht om advies te geven over de uurtarieven. Hierover is lange tijd discussie geweest. Vanuit de kinderopvang bestond de wens om dit adviesrecht te laten vervallen, discussies over de prijs leiden steevast tot ergernis. Jellesma op BNR: ‘Dit adviesrecht stelt in de praktijk weinig voor omdat ouders advies mogen geven over een tarief waar de kinderopvangmarkt uiteindelijk over beslist.’
4. Verplichte aansluiting Geschillencommissie – Alle kinderopvangorganisaties, gastouderbureaus en peuterspeelzalen moeten zich aansluiten bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Ouders en oudercommissies moeten hun klacht eerst met de eigen opvangorganisatie bespreken.
Komen de ouders of oudercommissie en organisatie er niet uit, dan kan de Geschillencommissie een bindende uitspraak doen. Er kan te allen tijde contact worden opgenomen met het Klachtenloket voor advies, mediation en bemiddeling.
5. Inspanningsverplichting voor kleinere kindcentra – Kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen en gastouderbureaus moeten een oudercommissie hebben. Ook kleine organisaties (minder dan 50 kindplaatsen, minder dan 50 gastouders) hebben een inspanningsverplichting om een oudercommissie samen te stellen. Lukt dat bij deze kleine organisaties niet én kunnen ze hun inspanning aantonen, dan mogen zij de oudervertegenwoordiging op een alternatieve manier regelen..
0-4 jaar belangrijke periode
Gjalt Jellesma denkt dat de nieuwe regels voor zeggenschap van ouders in de kinderopvang een verbetering zijn. ‘Ouders onderschatten soms hoe belangrijk de periode 0-4 jaar is voor de ontwikkeling van hun kind en hoe belangrijk het dus is om betrokken te zijn bij de kinderopvang.’ Verder maakt de BOinK-voorzitter van de zendtijd op BNR Nieuwsradio gebruik om te benadrukken dat kinderopvangorganisaties, ouders en kinderen pas echt gebaat zouden zijn als kinderopvang een basisvoorziening wordt, net als in andere Europese landen.